proszę o pomoc wozwiazaniu:
dziękuję
w jakiej odległosci upadnie kula
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
należy najpierw policzyć z jaką prędkością kula odpije się od przeszkody
\(mg\frac{1}{2}h =\frac{mv^2}{2}
v^2=gh
v=\sqrt{gh}\)
ciało odbiło się od przeszkody z prędkością \(v\) i dalej porusza się rzutem poziomym, zasięg w tym rzucie ma wzór:
\(z=v \cdot \sqrt{\frac{2h}{g}}
z=\sqrt{gh} \cdot \sqrt{\frac{2\cdot \frac{1}{2}h}{g}}
z=\sqrt{\frac{gh\cdot h}{g}}
z=\sqrt{h^2}
z=h\)
\(mg\frac{1}{2}h =\frac{mv^2}{2}
v^2=gh
v=\sqrt{gh}\)
ciało odbiło się od przeszkody z prędkością \(v\) i dalej porusza się rzutem poziomym, zasięg w tym rzucie ma wzór:
\(z=v \cdot \sqrt{\frac{2h}{g}}
z=\sqrt{gh} \cdot \sqrt{\frac{2\cdot \frac{1}{2}h}{g}}
z=\sqrt{\frac{gh\cdot h}{g}}
z=\sqrt{h^2}
z=h\)