Proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Pod jakim kątem do poziomu należy rzucić ciało ukośnie by zasiag rzutu był 4 razy wiekszy od osiągniętej wysokości?
dziękuję
pod jakim kątem do poziomu należy rzucić ciało
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
wzór na zasięg: \(z=\frac{2v_o^2 \cdot \sin\alpha \cdot \cos\alpha}{g}\)
wzór na maksymalną wysokość: \(h_{max}=\frac{v_o^2 \cdot \sin^2\alpha}{2g}\)
\(z=4h_{max}
\frac{2v_o^2 \cdot \sin\alpha \cdot \cos\alpha}{g}=4\cdot \frac{v_o^2 \cdot \sin^2\alpha}{2g}
\sin\alpha=\cos\alpha \ \ | \ : \ \cos\alpha
tg\alpha=1
\alpha=45^{\circ}\)
wzór na maksymalną wysokość: \(h_{max}=\frac{v_o^2 \cdot \sin^2\alpha}{2g}\)
\(z=4h_{max}
\frac{2v_o^2 \cdot \sin\alpha \cdot \cos\alpha}{g}=4\cdot \frac{v_o^2 \cdot \sin^2\alpha}{2g}
\sin\alpha=\cos\alpha \ \ | \ : \ \cos\alpha
tg\alpha=1
\alpha=45^{\circ}\)