szybkość wyrzuconego kamienia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

szybkość wyrzuconego kamienia

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Jaka była szybkość wyrzuconego poziomo kamienia , jeśli po czasie \(t=1s\) wzrosła trzykrotnie (\(n=3)\).

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

jeżeli skonstruujesz prawidłowy rysunek, to z twierdzenia Pitagorasa odczytasz, że:

\(v^2+(gt)^2=(nv)^2
v^2+g^2t^2=n^2v^2
n^v^2-v^2=g^2t^2
v^2(n^2-1)=g^2t^2
v^2=\frac{g^2t^2}{n^2-1}
v=\frac{gt}{\sqrt{n^2-1}}\)


\(v=\frac{9,8\frac{m}{s^2}\cdot 1s}{\sqrt{3^2-1}}=3,46\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ