proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Jaką wartość będzie miała prędkość ciała rzuconego poziomo z szybkością \(v_0=30 \frac{m}{s}\) po czasie \(t=4s\) ruchu?
dziękuję
predkość ciała rzuconego poziomo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
prędkość wzdłuż osi OX zostanie niezmienna: \(v_x=v_o\)
a prędkość wzdłuż osi OY za sprawą przyspieszenia grawitacyjnego będzie miała wartość:\(v_y=gt\)
prędkość wypadkowa obliczona z tw. Pitagorasa
\(v^2=v_x^2+v_y^2
v^2=v_o^2+g^2t^2
v=\sqrt{v_o^2+g^2t^2}\)
\(v=\sqrt{(30\frac{m}{s})^2+(9,8\frac{m}{s^2} \cdot 4s)^2}
v=49,36\frac{m}{s}\)
a prędkość wzdłuż osi OY za sprawą przyspieszenia grawitacyjnego będzie miała wartość:\(v_y=gt\)
prędkość wypadkowa obliczona z tw. Pitagorasa
\(v^2=v_x^2+v_y^2
v^2=v_o^2+g^2t^2
v=\sqrt{v_o^2+g^2t^2}\)
\(v=\sqrt{(30\frac{m}{s})^2+(9,8\frac{m}{s^2} \cdot 4s)^2}
v=49,36\frac{m}{s}\)