odległość punktu upadku ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

odległość punktu upadku ciała

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Z wieży o wysokosci \(h=20m\) rzucono poziomo ciało z szybkością \(v=10 \frac{m}{s}\) Oblicz odegłość punktu upadku ciała od podstawy wieży.

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

podstawić do wzoru na zasięg w rzucie poziomym i policzyć:

\(z= v \cdot \sqrt{\frac{2h}{g}\)
ODPOWIEDZ