proszę o pomoc w rozwiązaniu:
W pewnej maszynie dwa koła o promieniach \(r_1=0,5m\) i \(r_2=0,125m\) są połączone pasem transmisyjnym. Podczas pracy maszyny większe koło wykonuje \(3,5\)obrotu w ciagu sekundy. Ile obrotów wykonuje koło mniejsze?
dziękuję
ile obrotów wykonuje mniejsze koło
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
w takim połączeniu każdy punkt na pasie transmisyjnym porusza się ze stałą prędkością liniową
\(v_1=v_2
v=\omega \cdot r
\omega_1 \cdot r_1=\omega_2 \cdot r_2
\omega=2\pi f
2\pi f_1 r_1=2\pi f_2r_r
f_1 r_1=f_2 r_2
f_2=\frac{f_1 r_1}{r_2}\)
\(f_2=\frac{3,5Hz \cdot 0,5m}{0,125m}
f_2=14Hz\)
odp: mniejsze koło wykonuje w ciągu sekundy 14 obrotów
\(v_1=v_2
v=\omega \cdot r
\omega_1 \cdot r_1=\omega_2 \cdot r_2
\omega=2\pi f
2\pi f_1 r_1=2\pi f_2r_r
f_1 r_1=f_2 r_2
f_2=\frac{f_1 r_1}{r_2}\)
\(f_2=\frac{3,5Hz \cdot 0,5m}{0,125m}
f_2=14Hz\)
odp: mniejsze koło wykonuje w ciągu sekundy 14 obrotów