dynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dynamika
Klocek leżący na poziomej powierzchni popchnięto nadając mu prędkość początkową 15 m/s. Po czterech sekundach od początku ruchu prędkość wynosiła 9 m/s. Jaką wartość ma współczynnik tarcia klocka o tę powierzchnię?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(v_o=15\frac{m}{s} \ \Rightarrow \ E_o=\frac{mv_o^2}{2}
v_k=9\frac{m}{s} \ \Rightarrow \ E_k=\frac{mv_k^2}{2}
W_z=F_z\cdot \Delta r\cdot \cos \angle (F_z, \Delta r) \ \Rightarrow \ W_z=T\cdot s \cdot \cos 180^{\circ} =-\mu mgs\)
\(\Delta E=W_z
E_k-E_o=W_z
\frac{mv_k^2}{2}-\frac{mv_o^2}{2}=-\mu mgs
\frac{m}{2} (v_k^2-v_o^2)=-\mu mgs
v_k^2-v_o^2=-2\mu gs
s=\frac{v_o+v_k}{2} \cdot t
v_k^2-v_o^2=-2\mu g \frac{v_o+v_k}{2} \cdot t
v_k^2-v_o^2=-\mu gt(v_o+v_k)
\mu=\frac{v_k^2-v_o^2}{-gt(v_o+v_k)}
\mu =\frac{v_k-v_o}{-gt}
\mu=\frac{v_o-v_k}{gt}\)
\(\mu=\frac{15\frac{m}{s}-9\frac{m}{s}}{10\frac{m}{s^2}\cdot 4s}=0,15\)
v_k=9\frac{m}{s} \ \Rightarrow \ E_k=\frac{mv_k^2}{2}
W_z=F_z\cdot \Delta r\cdot \cos \angle (F_z, \Delta r) \ \Rightarrow \ W_z=T\cdot s \cdot \cos 180^{\circ} =-\mu mgs\)
\(\Delta E=W_z
E_k-E_o=W_z
\frac{mv_k^2}{2}-\frac{mv_o^2}{2}=-\mu mgs
\frac{m}{2} (v_k^2-v_o^2)=-\mu mgs
v_k^2-v_o^2=-2\mu gs
s=\frac{v_o+v_k}{2} \cdot t
v_k^2-v_o^2=-2\mu g \frac{v_o+v_k}{2} \cdot t
v_k^2-v_o^2=-\mu gt(v_o+v_k)
\mu=\frac{v_k^2-v_o^2}{-gt(v_o+v_k)}
\mu =\frac{v_k-v_o}{-gt}
\mu=\frac{v_o-v_k}{gt}\)
\(\mu=\frac{15\frac{m}{s}-9\frac{m}{s}}{10\frac{m}{s^2}\cdot 4s}=0,15\)