wartość prędkości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartość prędkości

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc wrozwiązaniu:

Korzystając z przedstawionych na rysunkach zależności przyspieszenia od czasu wskaż chwilę, w której ciało będzie miało maksymalną prędkość . Jaka będzie wartość tej predkosci (\(v_0=0)?\)

Obrazek

dziękuję
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, 18:26 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

na rysunku 7b wykres kończy się na 5.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.

ciało będzie miało maksymalną prędkość w 10-tej sekundzie ruchu (do tej chwili przyspieszenie jest dodatnie, więc prędkość ciągle rośnie). Maksymalna prędkość jest liczbowo równa polu pod wykresem

\(v=\frac{10s+2s}{2} \cdot 4\frac{m}{s^2}
v=24\frac{m}{s}\)


b. identycznie, spróbuj sama
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ponieważ na obu wykresach przyspieszenie jest nieujemne (czyli prędkość stale rośnie), więc największą prędkość będzie miało ciało na końcu wykresu- dla t=10s dla pierwszego wykresu i dla t=5s dla drugiego.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale zastanawiam się, wczesniej pisaliście, że droga jest równa polu płaszczyzny ograniczonej funkcją i osią OX. A teraz predkość maksymalna jest równa również polu, które jest nad OX. HM
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, 18:45 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

to zależy co masz na ośkach
1. jeżeli jest to wykres PRĘDKOŚCI w funkcji czasu, to pole płaszczyzny jest przebytą DROGĄ
2. jeżeli jest to wykres PRZYSPIESZENIA w funkcji czasu, to pole płaszczyzny jest PRĘDKOŚCIĄ
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a teraz to jest juz dla mnie jesne? i okazuje sie, że bardzo proste:)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale co byłoby gdyby ta funkja była również pod osia OX?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

przyspieszenie na minusie, czyli prędkość maleje
wtedy trzeba od tego co nad ośką odjąć to co pod ośką
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale wtedy jak odnaleźć w której sekundzie predkość jest największa?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

na chłopski rozum :D
jeżeli wykres masz nad osią czasu, to znaczy, że prędkość rośnie i rośnie.. w punkcie, w którym wykres przecina oś czasu i "schodzi" pod oś czasu od tego czasu prędkość maleje.
to kiedy prędkość jest największa?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

w punkcie przecięcia, ale jeśli ponownie rośnie i ponowni przecina OX?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

no dokładnie.
a jeżeli jest tak jak mówisz, to już trzeba liczyć na konkretnych liczbach niestety (co nie jest trudne)
ODPOWIEDZ