proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Z jakiej wysokosci musiałoby spaść ciało, aby osiągnąć szybkość \(72 \frac{km}{h}\)
wiem, że
\(v_k=72 \frac{km}{h}\)
\(v_k=20 \frac{m}{s}\)
\(v_0=0\)
\(a=9,81 \frac{m}{s^2}\)
i co dalej?
dziekuję
z jakiej wysokosci musi spaść ciało
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Można tu skorzystać z zależności: \(E_p=E_k\), gdzie \(E_k=\frac{mv^2}{2}\)- energia kinetyczna , jaką ma ciało w chwili zderzenia z ziemią, m- masa ciała, v- prędkość w chwili zderzenia z ziemią, a \(E_p=mgh\), gdzie \(E_p\) to energia potencjalna ciała na wysokości h, z której spada ciało, \(g=9,81\frac{m}{s^2}\)- przyspieszenie ziemskie, m- masa ciała.
Stąd:
\(\frac{mv^2}{2}=mgh\\gh=\frac{v^2}{2}\\h=\frac{v^2}{2g}\\v=72\frac{km}{h}=20\frac{m}{s}\\h=\frac{20^2\frac{m^2}{s^2}}{2\cdot9,81\frac{m}{s^2}}\\h=\frac{400}{19,62}m\\h\approx20,4m\)
Stąd:
\(\frac{mv^2}{2}=mgh\\gh=\frac{v^2}{2}\\h=\frac{v^2}{2g}\\v=72\frac{km}{h}=20\frac{m}{s}\\h=\frac{20^2\frac{m^2}{s^2}}{2\cdot9,81\frac{m}{s^2}}\\h=\frac{400}{19,62}m\\h\approx20,4m\)