zależność szybkości ciała od drogi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

zależność szybkości ciała od drogi

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Podaj wzór wyrażajacy zależność szybkości ciała od drogi przebytej ruchem jednostajnie przyspieszonym (przy \(v_0=0)\)

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(s=\frac{v_o+v_k}{2} \cdot t \ \wedge \ v_o=0
s=\frac{v_k \cdot t}{2} \ \Rightarrow \ t=\frac{2s}{v_k}\)


\(a=\frac{v_k-v_o}{t} \ \wedge \ v_o=0
a=\frac{v_k}{t} \ \Rightarrow \ v_k=at
t=\frac{2s}{v_k}
v_k=a\cdot \frac{2s}{v_k}
v_k^2=2as
v_k=\sqrt{2as}\)
ODPOWIEDZ