proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Oblicz, z jakim opóźnieniem porusza sie łyżwiarz, który mając szybkść początkową \(v=10 \frac{m}{s}\) zatrzymał się po przebyciu drogi \(s=50m\).
Dziękuję
z jakim opóźnieniem porusza się łyżwiarz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
hmm, a czemu czas na minusie?
\(s=\frac{v_o+v_k}{2} \cdot t \ \wedge \ v_k=0
s=\frac{v_o \cdot t}{2}
t=\frac{2s}{v_o}
t=\frac{2\cdot 50m}{10\frac{m}{s}}=10s\)
\(a=\frac{v_k-v_o}{t} \ \wedge \ v_k=0
a=\frac{-v_o}{t}
a=\frac{-10\frac{m}{s}}{10s}=-1\frac{m}{s^2}\)
odp: łyżwiaż poruszał się z opóźnieniem \(1\frac{m}{s^2}\)
\(s=\frac{v_o+v_k}{2} \cdot t \ \wedge \ v_k=0
s=\frac{v_o \cdot t}{2}
t=\frac{2s}{v_o}
t=\frac{2\cdot 50m}{10\frac{m}{s}}=10s\)
\(a=\frac{v_k-v_o}{t} \ \wedge \ v_k=0
a=\frac{-v_o}{t}
a=\frac{-10\frac{m}{s}}{10s}=-1\frac{m}{s^2}\)
odp: łyżwiaż poruszał się z opóźnieniem \(1\frac{m}{s^2}\)