wartośc przyspieszenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartośc przyspieszenia

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym, bez szybkości początkowej, w czasie \(t=10s\) miało średnią szybkość \(v=10 \frac{m}{s}\). Oblicz wartość przyspieszenia, z jakim porusza sie ciało.

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v_{sr}=\frac{v_o+v_k}{2}
v_o=0
v_{sr}=\frac{v_k}{2}
v_k=2v_{sr}\)


\(a=\frac{v_k-v_o}{t}
a=\frac{2v_{sr}}{t}\)


\(a=\frac{2\cdot 10\frac{m}{s}}{10s}=2\frac{m}{s^2}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

domino21 pisze:\(a=\frac{v_k-v_o}{t}\)
a skad taki zapis?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a jaki znasz wzór na przyspieszenie? podaj, to postaram się jakoś Ci go wytłumaczyć
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przyspieszenie w ruchu jednostajnie przyspieszonym to iloraz różnicy prędkości osiągniętej w danym czasie. (Przyrost prędkości w czasie). Dlatego trzeba podzielić przyrost prędkości przez czas, w jakim ten przyrost nastąpił.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

powinnam znać taki wzór:
\(a= \frac{{\Delta}v}{t} =\frac{v_k-v_o}{t_k-t_0}\)
dziękuję bardzo
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

o właśnie to stąd się bierze :)

tego czasu nie trzeba rozpisywać.
ODPOWIEDZ