średnia szybkość ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

średnia szybkość ciała

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Oblicz średnią szybkość ciała:

Obrazek

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(s=\frac{1}{2}\cdot 10\frac{m}{s}\cdot 1s + \frac{1}{2} \cdot 10\frac{m}{s} \cdot 2s+\frac{1}{2}\cdot 20\frac{m}{s}\cdot 2s=5m+10m+20m=35m\)

\(v_{sr}=\frac{s}{t}
v_{sr}=\frac{35m}{5s}=7\frac{m}{s}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

domino21 pisze: \(s=\frac{1}{2} at\)
czy droga jest liczona z takiego wzoru? dlaczego?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

celia11, a gdzie ja zapisałem taki wzór?!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Celia! Jeśli masz wykres prędkości, to droga pokonana w tym ruchu jest równa polu figury ograniczonej wykresem prędkości i osią OX.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

domino21,
nie zapisałeś, sama nieudolnie szukałam wyjaśnienia:)

irena
ok, teraz już pojmuję:) bardzo dziękuję:)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

domino21 pisze:\(v_{sr}=\frac{s}{t}\)

czy prędkość średnią zawsze tak liczymy: iloraz drogi i czasu?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Średnią szybkość liczymy, dzieląc całą drogę (całe przesunięcie) przez cały czas ruchu. Stąd ten wzór. s- cała droga (droga pokonana w ciągu całego czasu poruszania się), t- całkowity czas ruchu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję - opornie mi to idzie, ale staram się:)
ODPOWIEDZ