po jakim czasie ciało osiągnie szybkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

po jakim czasie ciało osiągnie szybkość

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

po jakim czasie ruchu jednostajnie przyspieszonego z szybkością początkową \(v_1=5 \frac{m}{s}\) ciało osiągnie szybkość \(v_2=15 \frac{m}{s}\). Wartość przyspieszenia wynosi \(a=2 \frac{m}{s^2}\). Jaką w tym czasie przebędzie drogę?

dziekuję
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, 00:02 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\Delta v=v_2-v_1
\Delta v=15\frac{m}{s}-5\frac{m}{s}=10\frac{m}{s}\)


\(a=\frac{\Delta v}{t} \ \Rightarrow \ t=\frac{\Delta v}{a}
t=\frac{10\frac{m}{s}}{2\frac{m}{s^2}}=5s\)


albo tak:
\(v_2=v_1+at
at=v_2-v_1
t=\frac{v_2-v_1}{a}\)

celia11 pisze:Jaką w tym czasie osiągnie prędkość?
sprawdź treść zadania, czy na pewno pytają o prędkość
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak, był błąd, już poprawiłam.

a jak należy czytać ten zapis i co on oznacza?
domino21 pisze:\(\Delta v\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

to jest delta, czyli przyrost prędkości, albo zmiana jak kto woli :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(s=\frac{v_1+v_2}{2} \cdot t
s=\frac{v_1+v_2}{2} \cdot \frac{v_2-v_1}{a}
s=\frac{v_2^2-v_1^2}{2a}\)


\(s=\frac{(15\frac{m}{s})^2-(5\frac{m}{s})^2}{2\cdot 2\frac{m}{s^2}}=50m\)

odp: ciało przebędzie drogę 50m.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

domino21 pisze: \(s=\frac{v_1+v_2}{2} \cdot t\)
.
dlaczego właśnie taki wzór?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

droga w ruchu jednostajnie przyspieszonym to iloczyn ŚREDNIEJ prędkości i czasu
czyli \(\frac{v_1+v_2}{2}\) to średnia arytmetyczna prędkości dla całego ruchu

jeżeli miałabyś z tym problem to zawsze można skorzystać z tego, że

\(s=v_o t +\frac{at^2}{2}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ten drugi wzór jest już dla mnie znany:) bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ