proszę o pomoc rozwiązaniu:
Oblicz, jaką drogę przebędzie ciało w ciągu piątej i szóstej sekundy ruchu jednostajnie przyspieszonego, jeśli jego szybkość po trzech sekundach wynosi \(v=4 \frac{m}{s}\), a szybkość początkowa jest równa zeru.
dziękuję
ruch jednostajnie przyspieszony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
ze wzoru na prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym wyliczmy przyspieszenie:
\(v=at \ \Rightarrow \ a=\frac{v}{t} \ \Rightarrow \ a=\frac{4\frac{m}{s}}{3}=\frac{4}{3}\frac{m}{s}\)
\(s_6 \\) - droga przebyta przez ciało w ciągu 6 sekund
\(s_4 \\) - droga przebyta przez 4 sekundy
\(s \\) droga przebyta w piątej i szóstej sekundzie
\(s_6=\frac{at^2}{2}=\frac{\frac{4}{3}\frac{m}{s^2}\cdot (6s)^2}{2}=24m
s_4=\frac{at^2}{2}=\frac{\frac{4}{3}\frac{m}{s^2}\cdot (4s)^2}{2}=\frac{32}{3}m\)
\(s=s_6-s_4
s=24m-\frac{32}{3}m=13\frac{1}{3}m\)
\(v=at \ \Rightarrow \ a=\frac{v}{t} \ \Rightarrow \ a=\frac{4\frac{m}{s}}{3}=\frac{4}{3}\frac{m}{s}\)
\(s_6 \\) - droga przebyta przez ciało w ciągu 6 sekund
\(s_4 \\) - droga przebyta przez 4 sekundy
\(s \\) droga przebyta w piątej i szóstej sekundzie
\(s_6=\frac{at^2}{2}=\frac{\frac{4}{3}\frac{m}{s^2}\cdot (6s)^2}{2}=24m
s_4=\frac{at^2}{2}=\frac{\frac{4}{3}\frac{m}{s^2}\cdot (4s)^2}{2}=\frac{32}{3}m\)
\(s=s_6-s_4
s=24m-\frac{32}{3}m=13\frac{1}{3}m\)