Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Post
autor: celia11 » 10 lip 2010, 17:48
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Oblicz szybkość końcową ciał poruszajacego się ruchem jednostajnie przyspieszonym, które w czasie \(t=10s\) przebyło drogę \(s=100m\).
dziękuję
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 10 lip 2010, 20:40
kombinacja wzorów na drogę i prędkość:
\(s=\frac{at^2}{2} \ \ \ v=at\)
\(s=\frac{at^2}{2}
2s=at^2
a=\frac{2s}{t^2}
v=at
v=\frac{2s}{t^2}\cdot t
v=\frac{2s}{t}\)
\(v=\frac{2\cdot 100m}{10s}=20\frac{m}{s}\)
oczywiście bez prędkości początkowej