proszę o pomoc rozwiązaniu:
Oblicz drogę, jaką ciało poruszające się z przyspieszeniem o wartości \(a=2 \frac{m}{s^2}\), bez prędkości początkowej, przebywa w trzeciej sekundzie ruch.
dziękuję
ruch prostoliniowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9853 razy
- Płeć:
Skorzystać trzeba ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej: \(s=\frac{at^2}{2}\), gdzie a- przyspieszenie ruchu, t- czas trwania ruchu.
Oznaczam:
\(s_3\)- droga pokonana w ciągu pierwszych trzech sekund
\(s_2\)- droga pokonana w ciągu pierwszych dwóch sekund
Niewiadoma z zadania to: \(s=s_3-s_2\)
\(s_3=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot3^2s^2}{2}=9m\\s_2=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot2^2s^2}{2}=4m\\s=9m-4m=5m\)
Oznaczam:
\(s_3\)- droga pokonana w ciągu pierwszych trzech sekund
\(s_2\)- droga pokonana w ciągu pierwszych dwóch sekund
Niewiadoma z zadania to: \(s=s_3-s_2\)
\(s_3=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot3^2s^2}{2}=9m\\s_2=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot2^2s^2}{2}=4m\\s=9m-4m=5m\)