termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

termodynamika

Post autor: kasia90010 »

Byłabym bardzo wdzięczna za sprawdzenie zadania. Jakoś dziwnie mi wyszło i nie wiem co zrobiłam źle. Z góry bardzo dziękuję.

Gaz o masie 12g zajmuje objętość 4dm^3 w temperaturze 177 st.C. W jakiej temperaturze gestość gazu wyniosła 6*10^-3 g/cm^3 jezeli cisnienie pozostanie jednakowe?

m=12g=0,012kg
V1=4dm3=0,04m3
T1=177sC=450K
d=6*10^-3g/cm3=6kg/m3
p=const

d=m/V --> V2=m/d
V1/T1 = V2/T2
V1/T1 = (m/d) / T2
T2 = m/d * T1/V1
T2 = 22,5 K

Wydaje mi się, że o wiele za mała temperatura mi wyszła. Będę bardzo wdzięczna za wskazanie błędu.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

widzę, że jednostki są źle zamienione

\(V_1=4dm^3=0,004m^3\)

i wtedy poprawna odpowiedź wyjdzie: \(T_2=225K\)
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

Post autor: kasia90010 »

kurcze nie zauważyłam :P bardzo dziękuję.
ODPOWIEDZ