hydrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dyyyzio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2010, 20:58

hydrostatyka

Post autor: dyyyzio »

1. Kulka waży Q1 = 1Nm zaś zanurzona w wodzie Q2 = 0,9 N. Jaka jest gęstość kulki?
2. Oblicz jaka objętość wody wlana do naczynia w kształcie walca o polu podstawy 0,1 m2 wywierać będzie na dno ciśnienie hydrostatyczne o wartości 100hPa.
3. Stosunek średnic cylindrów prasy hydraulicznej wynosi 10:1. Jaką masę możemy podnieść, jeśli na mniejszy tłok zadziałamy siłą 100N?

Z góry bardzo bardzo dziękuje, muszę umieć te zadania na jutro...
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(Q_1=mg \ \Rightarrow \ m=\frac{Q_1}{g}
m=\frac{1N}{10\frac{m}{s^2}}=0,1kg\)


\(Q_1=Q_2+F_A \ \Rightarrow \ F_A=Q_1-Q_2
F_A=1N-0,9N=0,1N\)


\(F_A=\rho_w g V \ \Rightarrow V=\frac{F_A}{\rho_w g}
V=\frac{0,1N}{1000\frac{kg}{m^3} \cdot 10\frac{m}{s^2}}=10^{-5}m^3\)


\(\rho =\frac{m}{V}
\rho=\frac{0,1kg}{10^{-5}kg}=10000\frac{kg}{m^3}
\rho=10\frac{g}{cm^3}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.

\(p=\rho g h
V=Sh \ \Rightarrow \ h=\frac{V}{S}
p=\frac{\rho g V}{S}
pS=\rho g V
V=\frac{pS}{\rho g}
V=\frac{10000Pa \cdot 0,1m^2}{1000\frac{kg}{m^3} \cdot 10\frac{m}{s^2}}=0,1m^3\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(p_1=p_2
F=p S \ \Rightarrow \ p=\frac{F}{S}
\frac{F_1}{S_1}=\frac{F_2}{S_2}
\frac{S_2}{S_1}=\frac{F_2}{F_1}
\frac{F_2}{F_1}=\frac{10}{1} \ \Rightarrow \ F_2=10F_1
F_2=10 \cdot 100N=1000N\)
ODPOWIEDZ