Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań. Z góry serdecznie dziękuję.
1. Pod ruchomym tłokiem znajduje się gaz doskonały o objętości V1=2dm3. Temperatura gazu wynosi t1=20stopniC. O ile wzrosła temperatura gazu, jeżeli po ogrzaniu zajął on objętość V2=3dm3?
2. Oblicz objętość jaką zajmuje 1 kg tlenu o temperaturze t=20stopniC pod ciśnieniem p=106Pa. Masa molowa tlenu u=32g/mol.
termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(p_1=p_2
\frac{nRT_1}{V_1}=\frac{nRT_2}{V_2}
\frac{T_1}{V_1}=\frac{T_2}{V_2} \ \Rightarrow \ T_2=\frac{T_1 V_2}{V_1}
\Delta T= T_2 - T_1
\Delta T=\frac{T_1 V_2}{V_1}-T_1=\frac{T_1 V_2}{V_1}-\frac{T_1 V_1}{V_1}
\Delta T=\frac{ T_1 (V_2-V_1)}{V_1}
\Delta T=\frac{293 K (3dm^3 -2dm^3)}{2dm^3}=146,5 K\)
\(p_1=p_2
\frac{nRT_1}{V_1}=\frac{nRT_2}{V_2}
\frac{T_1}{V_1}=\frac{T_2}{V_2} \ \Rightarrow \ T_2=\frac{T_1 V_2}{V_1}
\Delta T= T_2 - T_1
\Delta T=\frac{T_1 V_2}{V_1}-T_1=\frac{T_1 V_2}{V_1}-\frac{T_1 V_1}{V_1}
\Delta T=\frac{ T_1 (V_2-V_1)}{V_1}
\Delta T=\frac{293 K (3dm^3 -2dm^3)}{2dm^3}=146,5 K\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy