termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

termodynamika

Post autor: kasia90010 »

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w dwóch zadaniach z termodynamiki. Z góry serdecznie dziękuję.

1.Oblicz ciśnienie dwóch moli argonu o temperaturze t=20stopniC na ścianki naczynia o objętości V=2dm3.
2.Jaką objętość będzie zajmował n=1 mol argonu w warunkach normalnych? Warunki normalne to: ciśnienie 1013hPa (760mmHg) oraz temperatura 0stopniC (273K).
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(V=2 dm^3=0,002m^3
T=293 K
n=2
R = 8,31\frac{J}{mol K}
------------
p=?
------------
pV=nRT
p= \frac{nRT}{V}
p=2434830 Pa\)
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(p=1013hPa=101300Pa
T=273 K
n=1
R = 8,31\frac{J}{mol K}
------------
V=?
------------
pV=nRT
V= \frac{nRT}{p}
V=0,022m^3\)
ODPOWIEDZ