Naczynia z wodą, ładunki, fala

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PaniKornowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2010, 13:09
Podziękowania: 3 razy

Naczynia z wodą, ładunki, fala

Post autor: PaniKornowa »

1.naczynia zawierającego 6 kg wody o temperaturze 17 C włożono 1 kg cynku ogrzanego do temperatury 100 C. Temperatura tej wody wzrosła do 18,3 C. Oblicz ciepło właściwe cynku.


2.W naczyniu znajduje się 20 g wody o temperaturze 15C . Do tego naczynia wlewamy
50 g wody o temperaturze 100ºC. Oblicz temperaturę końcową mieszaniny.


3.Do 500 g wody o temperaturze 50 C wrzucono 50 g lodu o temperaturze -10C. Oblicz temperaturę końcową mieszaniny.


4.W naczyniu znajduje się 200g rtęci o temperaturze 20º C . Ile wody o temperaturze 100º C należy wlać do rtęci aby temperatura jej wzrosła do 50 ºC. Ciepło właściwe rtęci wynosi 0,033 cal/gº C.

5.W naczyniu znajduje się 1,4 kg wody o temperaturze 100C . Do tego naczynia wlewamy
7 kg wody chłodnej wskutek czego temperatura spadla do 28 ºC . Oblicz temperaturę wody chłodnej.

6.Do 2 kg nafty o temperaturze 15º C wrzucono 1 kg mosiądzu ogrzanego do temperatury
100º C. Temperatura nafty wzrosła do 22º C. Oblicz ciepło właściwe nafty , jeżeli ciepło właściwe mosiądzu wynosi 0,094 cal/g ºC.

7.Dwa ładunki przyciągają się z siła 20 N. Gdy ładunek jednego zmniejszymy 2 razy
to siła z którą będą się przyciągać będzie równa :
a) 2 N
b) 5 N
c) 10 N
d) 40 N

8.W danym ośrodku rozchodzi się fala o długości 30 cm i okresie 0, 1s.
Wynika z tego że prędkość tej fali ma wartość
:
A) 0,03m/s
B) 0, 3m/s
C) 3m/s
D) 30m/s
E) 300m/s

9.Jeżeli fala po przejściu z jednego ośrodka do drugiego zmniejsza swoją długość to :
a) częstotliwość tej fali wzrosła
b) częstotliwość tej fali zmalała
c) prędkość tej fali wzrosła
d) prędkość tej fali zmalała
e) prędkość tej fali nie uległa zmianie

nie musza byc wszystkie.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(m_w=6kg
t_1=17^{\circ} C
m_c=1kg
t_2=100^{\circ} C
t=18,3^{\circ} C\)


\(Q_1=Q_2
m_w c_w (t-t_1)=m_c c_c (t_2-t)
c_c=\frac{m_w c_w (t-t_1)}{m_c (t_2-t)}
c_c=\frac{6kg \cdot 4190\frac{J}{kg K} \cdot 1,3K}{1kg \cdot 81,7K}=400\frac{J}{kg K}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.
\(m_1=20g
t_1=15^{\circ}C
m_2=50g
t_2=100^{\circ} C\)


\(Q_1=Q_2
m_1 c_w (t-t_1)=m_2 c_w (t_2-t)
m_1(t-t_1)=m_2(t_2-t)
m_1 t -m_1 t_1 =m_2 t_2 - m_2 t
t(m_1+m_2)=m_2t_2+m_1t_1
t=\frac{m_1t_1+m_2t_2}{m_1+m_2}
t=\frac{20g \cdot 15^{\circ} C + 50g \cdot 100^{\circ}C}{20g +50g}
t=75,7^{\circ} C\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.
\(m_1=500g
t_1=50^{\circ} C
m_l=50g
t_l=-10^{\circ}\)


\(Q_1=Q_2+Q_3
m_1 c_w (t_1-t)=m_l L +m_l c_w (t-t_l)
m_1 c_w t_1 - m_1 c_w t=m_l L +m_lc_w t - m_l c_w t_l
t c_w (m_l+m_1)=t_1c_w(m_l+m_1)-m_l L
t=\frac{t_1c_w(m_l+m_1)-m_l L}{c_w (m_l+m_1)}\)
PaniKornowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2010, 13:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: PaniKornowa »

dziekuje dziekuje i prosze o wiecej!
PaniKornowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2010, 13:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: PaniKornowa »

w sumie najbardziej przydaloby mi sie zad 4, 5 i 6;)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a co to wgl za jednostka ciepła właściwego w zadaniu 4?
i to samo w zadaniu 6
PaniKornowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2010, 13:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: PaniKornowa »

tez sie wlasnie zastanawialam, ale radze na to nie patrzec;)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

to podaj jeszcze sensowną wartość, bo 0,033 to na pewno nie jest poprawna wartość ciepła właściwego dla rtęci
PaniKornowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2010, 13:09
Podziękowania: 3 razy

Post autor: PaniKornowa »

Cieplo wlasciwe w temp. 25 stopni Celsjusza wynosi - 0.5274 cal/g * C to sie chyba stad wzielo to cal/g*C
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 7.

\(F=\frac{kQq}{r^2}=20N
F_2=\frac{kQ \frac{1}{2}q}{r^2}=\frac{1}{2} \frac{kQq}{r^2}=\frac{1}{2}F
F_2=\frac{1}{2} \cdot 20N=10 N\)


odp: c.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 8.

\(\lambda=30cm=0,3m
T=0,1s\)


\(\lambda=vT \ \Rightarrow \ v=\frac{\lambda}{T}
v=\frac{0,3m}{0,1s}=3\frac{m}{s}\)


odp: c.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 9.

przy przejściu z jednego ośrodka do drugiego, częstotliwość fali ma stałą wartość

\(f=const
f=\frac{v}{\lambda}\)


widać, że jeżeli zmniejszymy długość fali \(\lambda\), to aby częstotliwość się nie zmieniała, to prędkość również musi maleć

odp: d.
ODPOWIEDZ