Witam mam duzy problem, potrzebuje aby mi ktos rozwiazal choć pare zadan, nawet te najlatwiejsze ) jesli by sie znalazl taki czlowiek chwala mu za to )
link spakowane zadania :
fizyka_zadanianaegzamin.zip
Fizyka Egzamin Iś 1 Rok 2 semestr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(E=\frac{F}{q}=\frac{\frac{kQq}{r^2}}{q}=\frac{kQ}{r^2}\)
niech q=1C
\(E_1=\frac{kQ_1}{a^2}=\frac{2kq}{a^2}
E_2=\frac{kQ_2}{(a\sqrt{2})^2}=\frac{kQ_2}{2a^2}=\frac{kq}{2a^2}
E_3=\frac{kQ_3}{a^2}=\frac{kq}{a^2}\)
\(\vec E=\vec E_1+\vec E_2 +\vec E_3\)
\(E_{1,3}=\sqrt{E_1^2+E_3^2}
E_{1,3}=\sqrt{\frac{4k^2q^2}{a^4}+\frac{k^2q^2}{a^4}}=\sqrt{\frac{5k^2q^2}{a^4}}=\sqrt{5} \frac{kq}{a^2}\)
\(E=\sqrt{E_{1,3}^2+E_2^2}
E=\sqrt{\frac{5k^2q^2}{a^4}+\frac{k^2q^2}{4a^4}}=\sqrt{\frac{20k^2q^2}{4a^2}+\frac{k^2q^2}{4a^2}}=\sqrt{\frac{21k^2q^2}{4a^2}}
E=\frac{\sqrt{21}}{2}\ \frac{kq}{a^2}\)
\(E=\frac{F}{q}=\frac{\frac{kQq}{r^2}}{q}=\frac{kQ}{r^2}\)
niech q=1C
\(E_1=\frac{kQ_1}{a^2}=\frac{2kq}{a^2}
E_2=\frac{kQ_2}{(a\sqrt{2})^2}=\frac{kQ_2}{2a^2}=\frac{kq}{2a^2}
E_3=\frac{kQ_3}{a^2}=\frac{kq}{a^2}\)
\(\vec E=\vec E_1+\vec E_2 +\vec E_3\)
\(E_{1,3}=\sqrt{E_1^2+E_3^2}
E_{1,3}=\sqrt{\frac{4k^2q^2}{a^4}+\frac{k^2q^2}{a^4}}=\sqrt{\frac{5k^2q^2}{a^4}}=\sqrt{5} \frac{kq}{a^2}\)
\(E=\sqrt{E_{1,3}^2+E_2^2}
E=\sqrt{\frac{5k^2q^2}{a^4}+\frac{k^2q^2}{4a^4}}=\sqrt{\frac{20k^2q^2}{4a^2}+\frac{k^2q^2}{4a^2}}=\sqrt{\frac{21k^2q^2}{4a^2}}
E=\frac{\sqrt{21}}{2}\ \frac{kq}{a^2}\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 17.
przypadek I:
\(C_o=\frac{\epsilon_o S}{d}
C_1=\frac{\epsilon_o\cdot \frac{1}{2}S}{d}=\frac{\epsilon_o S}{2d}
C_2=\frac{\epsilon_o \epsilon_r \cdot \frac{1}{2}S}{d}=\frac{\epsilon_o \epsilo_r S}{2d}
C=C_1+C_2
C=\frac{\epsilon_o S}{2d}+\frac{\epsilon_o \epsilo_r S}{2d}=\frac{\epsilon_o S}{2d}(1+\epsilon_r)=\frac{1}{2}C_o (1+\epsilon_r)\)
przypadek II:
\(C_o=\frac{\epsilon_o S}{d}
C_1=\frac{\epsilon_o S}{\frac{1}{2}d}=\frac{2\epsilon_o S}{d}
C_2=\frac{\epsilon_o \epsilon_r S}{\frac{1}{2}d}=\frac{2\epsilon_o \epsilon_r S}{d}
\frac{1}{C}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}=\frac{d}{2\epsilon_o S}+\frac{d}{2\epsilon_o \epsilon_r S}=\frac{d\epsilon_r +d}{2\epsilon_o \epsilon_r S}=\frac{d(1+\epsilon_r)}{2\epsilon_o \epsilon_r S}
C=\frac{2\epsilon_o \epsilon_r S}{d(1+\epsilon_r)}=\frac{2C_o\epsilon_r }{1+\epsilon_r}\)
przypadek I:
\(C_o=\frac{\epsilon_o S}{d}
C_1=\frac{\epsilon_o\cdot \frac{1}{2}S}{d}=\frac{\epsilon_o S}{2d}
C_2=\frac{\epsilon_o \epsilon_r \cdot \frac{1}{2}S}{d}=\frac{\epsilon_o \epsilo_r S}{2d}
C=C_1+C_2
C=\frac{\epsilon_o S}{2d}+\frac{\epsilon_o \epsilo_r S}{2d}=\frac{\epsilon_o S}{2d}(1+\epsilon_r)=\frac{1}{2}C_o (1+\epsilon_r)\)
przypadek II:
\(C_o=\frac{\epsilon_o S}{d}
C_1=\frac{\epsilon_o S}{\frac{1}{2}d}=\frac{2\epsilon_o S}{d}
C_2=\frac{\epsilon_o \epsilon_r S}{\frac{1}{2}d}=\frac{2\epsilon_o \epsilon_r S}{d}
\frac{1}{C}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}=\frac{d}{2\epsilon_o S}+\frac{d}{2\epsilon_o \epsilon_r S}=\frac{d\epsilon_r +d}{2\epsilon_o \epsilon_r S}=\frac{d(1+\epsilon_r)}{2\epsilon_o \epsilon_r S}
C=\frac{2\epsilon_o \epsilon_r S}{d(1+\epsilon_r)}=\frac{2C_o\epsilon_r }{1+\epsilon_r}\)