Witam mam do rozwiązania 4 zadanka z tychhttp://w816.wrzuta.pl/obraz/2q2VZHb8ILu/dsc03650 najlepiej jakieś takie pros-trze
Z góry dziękuje za odpowiedź i proszę zarazem o pomoc ponieważ potrzebuje to na czwartek wieczór a nie umie tego zrobić
4 zadanka z fizyki Proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(W=25eV
W=25 \cdot 1,6\cdot 10^{-19}J=40\cdot 10^{-19}J=4\cdot 10^{-18}J\)
\(h\nu_{gr}=W \ \Rightarrow \ \nu_{gr}=\frac{W}{h}
\nu_{gr}=\frac{4\cdot 10^{-18}J}{6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s}=6,033\cdot 10^{15} Hz\)
\(\lambda=\frac{c}{\nu}
\lambda_{gr}=\frac{c}{\nu_{gr}}
\lambda_{gr}=\frac{3\cdot 10^8 \frac{m}{s}}{6,033 \cdot 10^{15}Hz}=4,973 \cdot 10^{-8}m=49,73nm\)
\(W=25eV
W=25 \cdot 1,6\cdot 10^{-19}J=40\cdot 10^{-19}J=4\cdot 10^{-18}J\)
\(h\nu_{gr}=W \ \Rightarrow \ \nu_{gr}=\frac{W}{h}
\nu_{gr}=\frac{4\cdot 10^{-18}J}{6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s}=6,033\cdot 10^{15} Hz\)
\(\lambda=\frac{c}{\nu}
\lambda_{gr}=\frac{c}{\nu_{gr}}
\lambda_{gr}=\frac{3\cdot 10^8 \frac{m}{s}}{6,033 \cdot 10^{15}Hz}=4,973 \cdot 10^{-8}m=49,73nm\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 2.
\(\nu_{gr}=80GHz=80\cdot 10^9Hz=8\cdot 10^{10}Hz\)
\(\lambda_{gr}=\frac{c}{\nu_{gr}}
\lambda_{gr}=\frac{3\cdot 10^8 \frac{m}{s}}{8\cdot 10^{10}Hz}=3,75 \cdot 10^{-3}m\)
\(h\nu_{gr}=W
W=6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s \cdot 8\cdot 10^{10}Hz=5,3\cdot 10^{-23}J\)
\(W=\frac{1eV \cdot 5,3\cdot 10^{-23}J}{1,6\cdot 10^{-19}J}=3,3\cdot 10^{-4}eV\)
\(\nu_{gr}=80GHz=80\cdot 10^9Hz=8\cdot 10^{10}Hz\)
\(\lambda_{gr}=\frac{c}{\nu_{gr}}
\lambda_{gr}=\frac{3\cdot 10^8 \frac{m}{s}}{8\cdot 10^{10}Hz}=3,75 \cdot 10^{-3}m\)
\(h\nu_{gr}=W
W=6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s \cdot 8\cdot 10^{10}Hz=5,3\cdot 10^{-23}J\)
\(W=\frac{1eV \cdot 5,3\cdot 10^{-23}J}{1,6\cdot 10^{-19}J}=3,3\cdot 10^{-4}eV\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 3.
energia fotonu: \(E_f=h\nu=6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s \cdot 8\cdot 10^{15}Hz=5,3\cdot 10^{-18}J\)
praca wyjścia: \(W=2eV=2\cdot 1,6\cdot 10^{-19}J=3,2\cdot 10^{-19}J\)
energia wybitego elektronu: \(E_e=E_f-W=5,3\cdot 10^{-18}J-3,2\cdot 10^{-19}J=4,98\cdot 10^{-18}J\)
zjawisko fotoelektryczne zajdzie, bo \(E_f \ge W+E_e\)
\(E_e=\frac{mv^2}{2}
2E_e=mv^2
v=\sqrt{\frac{2E_e}{m}}=\sqrt{\frac{2\cdot 4,98\cdot 10^{-18}J}{9,11\cdot 10^{-31}kg}}
v=3,3\cdot 10^6 \frac{m}{s}\)
energia fotonu: \(E_f=h\nu=6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s \cdot 8\cdot 10^{15}Hz=5,3\cdot 10^{-18}J\)
praca wyjścia: \(W=2eV=2\cdot 1,6\cdot 10^{-19}J=3,2\cdot 10^{-19}J\)
energia wybitego elektronu: \(E_e=E_f-W=5,3\cdot 10^{-18}J-3,2\cdot 10^{-19}J=4,98\cdot 10^{-18}J\)
zjawisko fotoelektryczne zajdzie, bo \(E_f \ge W+E_e\)
\(E_e=\frac{mv^2}{2}
2E_e=mv^2
v=\sqrt{\frac{2E_e}{m}}=\sqrt{\frac{2\cdot 4,98\cdot 10^{-18}J}{9,11\cdot 10^{-31}kg}}
v=3,3\cdot 10^6 \frac{m}{s}\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 8.
\(\frac{1}{\lambda}=R_H (\frac{1}{n^2}-\frac{1}{k^2})
\frac{1}{\lambda}=R_H(\frac{1}{3^2}-\frac{1}{6^2})
\frac{1}{\lambda}=R_H(\frac{1}{9}-\frac{1}{36})
\frac{1}{\lambda}=\frac{R_H}{12}
\lambda=\frac{12}{R_H}
\lambda=\frac{12}{1,1\cdot 10^{7}\frac{1}{m}}=1,01\cdot 10^{-6}m\)
\(\nu=\frac{c}{\lambda}=\frac{3\cdot 10^8 \frac{m}{s}}{1,01\cdot 10^{-6}m}=2,75\cdot 10^{14} Hz\)
\(E=h\nu =6,63\cdot 10^{-34}Js \cdot 2,75\cdot 10^{-14}Hz=1,82\cdot 10^{-19}J=1,14eV\)
\(\frac{1}{\lambda}=R_H (\frac{1}{n^2}-\frac{1}{k^2})
\frac{1}{\lambda}=R_H(\frac{1}{3^2}-\frac{1}{6^2})
\frac{1}{\lambda}=R_H(\frac{1}{9}-\frac{1}{36})
\frac{1}{\lambda}=\frac{R_H}{12}
\lambda=\frac{12}{R_H}
\lambda=\frac{12}{1,1\cdot 10^{7}\frac{1}{m}}=1,01\cdot 10^{-6}m\)
\(\nu=\frac{c}{\lambda}=\frac{3\cdot 10^8 \frac{m}{s}}{1,01\cdot 10^{-6}m}=2,75\cdot 10^{14} Hz\)
\(E=h\nu =6,63\cdot 10^{-34}Js \cdot 2,75\cdot 10^{-14}Hz=1,82\cdot 10^{-19}J=1,14eV\)