Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
adwrer
- Rozkręcam się

- Posty: 42
- Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19
Post
autor: adwrer » 09 cze 2010, 14:12
Odległość miedzy przedmiotem a ogniskową soczewki wynosi x = 2cm. Otrzymany za pomocą soczewki obraz jest pozorny (urojony) a powiększenie wynosi p = 2. Oblicz ogniskowa soczewki. (+ obliczenia.)
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 09 cze 2010, 14:18
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}-\frac{1}{y}
p=\frac{y}{x} \ \Rightarrow \ y=px
\frac{1}{f}=\frac{1}{x}-\frac{1}{px}
\frac{1}{f}=\frac{p-1}{px}
f=\frac{px}{p-1}
f=\frac{2\cdot 2cm}{2-1}
f=4cm\)