Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
adwrer
- Rozkręcam się

- Posty: 42
- Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19
Post
autor: adwrer » 09 cze 2010, 13:41
Ciało o masie m zawieszone na sprężynie o stałej sprężystości k wykonuje drgania o amplitudzie x0
Ile wynosi okres drgań układu?
Ile wynosi całkowita energia układu?
___
Umie to ktoś? Bo dla mnie to jest kosmos ...

-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 09 cze 2010, 14:03
a.
\(T=2\pi \sqrt{\frac{m}{k}}\)
b.
\(E_c=\frac{kA^2}{2} \ \Rightarrow \ E_c=\frac{kx_o^2}{2}\)