Zadania z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aguugu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2010, 17:10

Zadania z fizyki

Post autor: aguugu »

Witam . Mam do zrobienia zadania z fizyki a kompletnie nie wiem jak mam je zrobić . Proszę pomóżcie .

1.Znając odległośc Ziemi od Księżyca oraz czas obiegu Księżyca wokół Ziemi oblicz masę Ziemi .
2.Balon wypełniony helem unosi gondole oraz 4 osoby.Określ zrozmiar balonu przyjmując że ma kształt kuli.
3.Ile atomów węgla znajduje się na samochodzie, gdzie wrzucano 2 t węgla kamiennego . Załóż że zawartość węgla węglu kamiennym wynosi 60%
4.Oblicz siłę przyciągania elektronu i protonu z modelu atomu wodoru.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.
\(m=0,6\cdot 2\cdot 10^3 kg=1200kg
N=\frac{m\cdot N_A}{M}
N=\frac{1200kg \cdot 6,02\cdot 10^{23} \frac{1}{mol}}{0,012 \frac{kg}{mol}}
N=6,02\cdot 10^{28} at.\)
aguugu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2010, 17:10

Post autor: aguugu »

Dziękuje
ODPOWIEDZ