byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w dwóch zadaniach:
1. Jaki jest stosunek temperatur He (4 g/mol) i Ne (20 g/mol), jeżeli atomy tych gazów posiadają identyczne średnie szybkości?
2. Oblicz energię wewnętrzną mola helu w temperaturze t = 127°C.
z góry bardzo dziękuję
termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 10:49
- Podziękowania: 108 razy
-
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
zad 1.
\(E_k=\frac{mv^2}{2}=\frac{3}{2}kT \ \Rightarrow \ T=\frac{v^2 \cdot m}{3R}=\frac{nv^2 \mu}{3R}\)
\(T_{He}=\frac{nv^2\mu{He}}{3R}
T_{Ne}=\frac{nv^2\mu_{Ne}}{3R}\)
\(\frac{T_{He}}{T_{Ne}}=\frac{nv^2\mu{He}}{3R} \cdot \frac{3R}{nv^2\mu_{Ne}}=\frac{\mu_{He}}{\mu_{Ne}}
\( \frac{T_{He}}{T_{Ne}}=\frac{4\frac{g}{mol}}{20\frac{g}{mol}}=\frac{1}{5}\)\)
\(E_k=\frac{mv^2}{2}=\frac{3}{2}kT \ \Rightarrow \ T=\frac{v^2 \cdot m}{3R}=\frac{nv^2 \mu}{3R}\)
\(T_{He}=\frac{nv^2\mu{He}}{3R}
T_{Ne}=\frac{nv^2\mu_{Ne}}{3R}\)
\(\frac{T_{He}}{T_{Ne}}=\frac{nv^2\mu{He}}{3R} \cdot \frac{3R}{nv^2\mu_{Ne}}=\frac{\mu_{He}}{\mu_{Ne}}
\( \frac{T_{He}}{T_{Ne}}=\frac{4\frac{g}{mol}}{20\frac{g}{mol}}=\frac{1}{5}\)\)