Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
RazzoR
- Stały bywalec

- Posty: 252
- Rejestracja: 27 mar 2009, 14:23
- Podziękowania: 117 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Post
autor: RazzoR » 06 cze 2010, 00:16
Średnia odległość plutona od słońca wynosi 39,5 j. Oblicz okres obiegu plutona wokół słońca.
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 06 cze 2010, 10:14
III prawo Keplera
\(\frac{T_z^2}{R_z^3}=\frac{T_j^2}{R_j^3}
T_j^2=\frac{T_z^2 \cdot R_j^3}{R_z^3}
T_j^2=\frac{(1 rok)^2 \cdot (39,5 j.a)^3}{(1 j.a)^3}
T_j=\sqrt{39,5^3}lat
T_j=248,25 lat\)