Prędkość kołowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prędkość kołowa

Post autor: RazzoR »

Oblicz wartość prędkości kołowej satelity ziemi krążącej na wysokości 3600 km.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale pisząc `prędkość kołowa` masz na myśli prędkość kątową??

\(\omega=\frac{v}{r}
\omega=\frac{\sqrt{\frac{GM}{R}}}{R}
\omega=\sqrt{\frac{GM}{R^3}}\)
ODPOWIEDZ