Siła przyciągania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Siła przyciągania

Post autor: RazzoR »

O ILE jest większa siła przyciągania na ziemi od siły przyciągania na słońcu
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(F_g=\frac{GMm}{r^2}\)

siła przyciągania na Ziemi:
\(F_z=\frac{GMm}{R^2}\)
gdzie R to promień Ziemi

siła przyciągania na Słońcu
\(F_s=\frac{GMm}{(R+d)^2}\)
gdzie R to promień Ziemi, a d to odległość Słońca od Ziemi

\(\frac{F_z}{F_s}=\frac{GMm}{R^2}\cdot \frac{(R+d)^2}{GMm}=(\frac{R+d}{R})^2\)
ODPOWIEDZ