witam. Umię ktoś rozwiązać te zadania. proszę o pomoc
1. Jowisz ma masę większą od Ziemi n = 314,5 raza, a promień jego jest B = 11,19 razy
większy od promienia ziemskiego.Obliczyć przyspieszenie grawitacyjne w kierunku Jowisza.
2. Jaką pracę należy wykonać, aby odrzucić z powierzchni Ziemi jeden kilogram w nieskoń-
czoność. Promień Ziemi R = 6370km.
3. Dwie niesprężyste kule o łącznej masie 200g poruszają się po jednej prostej w kierunkach
przeciwnych: jedna z prędkościa v1 = 80 cm/sek, druga z prędkością v2 = - 45cm/sek. Po
zderzeniu prędkości obu kul są vz = 30 cm/sek. Obliczyć masę każdej kuli.
4. Łyżwiarz zatacza na poziomym torze okręg o promieniu r = 5m z prędkością v = 8 m/sek.
Obliczyć kąt nachylenia tego łyżwiarza do poziomu.
5. Dwie kule doskonale sprężyste o masach m1 = 30g i m2 = 70g poruszają się w tym samym
kierunku. Po zderzeniu centralnym nabywają prędkości v1 = 20cm/sek i v2 = 30 cm/sek.
Obliczyć prędkości tych kul przed zderzeniem.
6. Chłopiec ciągnie sanki siłą skierowaną pod kątem a = 30o do poziomu, poruszając się ruchem
jednostajnym. Jaką pracę musi on wykonać na drodze 50m, jeżeli współczynnik tarcia wynosi
f = 0,4 a masa sanek wynosi m = 10kg?
7. Na wale o średnicy d = 20 cm nawinięta jest nić, do której końca przymocowano ciężar o masie
m = 200g. Obliczyć moment bezwładności J walca, jeżeli ciężar opada z przyspieszeniem
a = g.
8. Koło zamachowe o masie m = 500kg i o ramieniu bezwładności k = 1m obraca się z prędkością
kątową w = 50 obr/min. Jaka siła powinna działać na obwód koła pasowego o średnicy
d = 70cm połączonego z wałem, aby koło zamachowe zatrzymać w przeciągu czasu t = 4 min.
9. Obliczyć energię kinetyczną kuli o masie m = 5 kg toczącej się z prędkością v = 2 m/sek.
Moment bezwładności kuli względem osi przechodzącej przez jej środek wynosi J = 0,4 mr2,
gdzie r jest promieniem kuli.
10. Obliczyć moduł Younga materiału pręta o przekroju s = 5 cm2, który pod wpływem ciężaru
Q = 12 kN wydłuża się o 25×10-5 części swojej długości początkowej.
11. Punkt drgający ruchem harmonicznym ma w pewnej chwili prędkość v = 20 cm/sek.
obliczyć przyspieszenie tego punktu w tej chwili, jeżeli okres drgań jest T = 2 sek i amplituda
r = 10 cm.
zadania z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(g_Z=\frac{F_g}{m}=\frac{GMm}{R^2} \cdot \frac{1}{m}=\frac{GM}{R^2}
g_J=\frac{GnM}{(BR)^2}=\frac{n}{B^2} \cdot \frac{GM}{R^2}
g_J=\frac{n}{B^2} \cdot g_Z
g_J=\frac{314,5}{11,19^2}\cdot 10\frac{m}{s^2}=25,1\frac{m}{s^2}\)
zad 2.
\(E_Z=-\frac{GMm}{R}
E_{\infty}=0
W=E_{\infty}-E_Z=0-(-\frac{GMm}{R})=\frac{GMm}{R}
W=\frac{6,67\cdot 10^{-11} \frac{Nm^2}{kg^2}\cdot 5,98\cdot 10^{24}kg \cdot 1kg}{6370000m}
W=6,167 \cdot 10^7 J\)
\(g_Z=\frac{F_g}{m}=\frac{GMm}{R^2} \cdot \frac{1}{m}=\frac{GM}{R^2}
g_J=\frac{GnM}{(BR)^2}=\frac{n}{B^2} \cdot \frac{GM}{R^2}
g_J=\frac{n}{B^2} \cdot g_Z
g_J=\frac{314,5}{11,19^2}\cdot 10\frac{m}{s^2}=25,1\frac{m}{s^2}\)
zad 2.
\(E_Z=-\frac{GMm}{R}
E_{\infty}=0
W=E_{\infty}-E_Z=0-(-\frac{GMm}{R})=\frac{GMm}{R}
W=\frac{6,67\cdot 10^{-11} \frac{Nm^2}{kg^2}\cdot 5,98\cdot 10^{24}kg \cdot 1kg}{6370000m}
W=6,167 \cdot 10^7 J\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 3.
\(p_o=m_1v_1+m_2v_2
p_k=(m_1+m_2)v_z\)
\(p_o=p_k
m_1v_1+m_2v_2=(m_1+m_2)v_z
m_1+m_2=M \ \Rightarrow \ m_1=M-m_2
(M-m_2)v_1+m_2v_2=Mv_z
Mv_1-m_2v_1+m_2v_2=Mv_z
m_2(v_2-v_1)=M(v_z-v_1)
m_2=\frac{M(v_z-v_1)}{v_2-v_1}
m_2=\frac{200g(30\frac{cm}{s}-80\frac{cm}{s})}{-45\frac{cm}{s}-80\frac{cm}{s}}
m_2=80g \ \Rightarrow \ m_1=200g-80g=120g\)
hmm, gdybym w drugą stronę obrał ośkę, to pozbyłbym się tych minusów, ale tak też jest ok.
\(p_o=m_1v_1+m_2v_2
p_k=(m_1+m_2)v_z\)
\(p_o=p_k
m_1v_1+m_2v_2=(m_1+m_2)v_z
m_1+m_2=M \ \Rightarrow \ m_1=M-m_2
(M-m_2)v_1+m_2v_2=Mv_z
Mv_1-m_2v_1+m_2v_2=Mv_z
m_2(v_2-v_1)=M(v_z-v_1)
m_2=\frac{M(v_z-v_1)}{v_2-v_1}
m_2=\frac{200g(30\frac{cm}{s}-80\frac{cm}{s})}{-45\frac{cm}{s}-80\frac{cm}{s}}
m_2=80g \ \Rightarrow \ m_1=200g-80g=120g\)
hmm, gdybym w drugą stronę obrał ośkę, to pozbyłbym się tych minusów, ale tak też jest ok.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 cze 2010, 15:18