hydrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

hydrostatyka

Post autor: kasia90010 »

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w poniższym zadaniu:

Do naczynie z wodą i pływającym w niej klockiem dodano oleju o gęstości 850 kg/m3 w taki sposób, że górna krawędź klocka zrównała się z wysokością oleju (1/5a --> a=5cm). Oblicz wartość siły wyporu z jaką olej działa na zanurzony w nim klocek.

Z góry bardzo dziękuję.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(a = 5[ cm ] = 0,05 [m]\)

\(F_w = V \cdot \rho \cdot g = \frac 1 5 \cdot \( 0,05 \) ^3 \cdot 850 \cdot 9.81 \approx 0,2085 \[ m^3 \cdot \frac {kg}{m^3} \cdot \frac {N}{kg} = N \]\)
ODPOWIEDZ