Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
beirut
- Rozkręcam się

- Posty: 42
- Rejestracja: 17 gru 2009, 19:12
- Podziękowania: 23 razy
Post
autor: beirut » 30 maja 2010, 15:54
Pewien dźwięk słyszymy raz z odległości r1=1 m, drugi raz z odległości r2=4 m od punktowego źródła dźwięku. Ile razy natężenie dźwięku słyszanego w pierwszym przypadku jest większe od natężenia dźwięku słyszanego w przypadku drugim?
Uprzejmie proszę o pomoc.
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 30 maja 2010, 16:00
\(I=\frac{P}{S}=\frac{P}{4\pi r^2}
I_1=\frac{P}{4\pi r_1^2}
I_2=\frac{P}{4\pi r_2^2}\)
\(\frac{I_1}{I_2}=\frac{P}{4\pi r_1^2}\cdot \frac{4\pi r_2^2}{P}=\frac{r_2^2}{r_1^2}
\frac{I_1}{I_2}=(\frac{r_2}{r_1})^2
\frac{I_1}{I_2}=(\frac{4m}{1m})^2=16 \ \Rightarrow \ \ I_1=16I_2\)
-
beirut
- Rozkręcam się

- Posty: 42
- Rejestracja: 17 gru 2009, 19:12
- Podziękowania: 23 razy
Post
autor: beirut » 30 maja 2010, 16:02
Dziękuję bardzo.
