energia wewnętrzna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

energia wewnętrzna

Post autor: kasia90010 »

czy mógłby mi ktoś pomóc w poniższym zadaniu? byłabym bardzo wdzięczna.

Oblicz zmianę energii wewnętrznej 1 mola azotu przy wzroście jego temperatury o 200K.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

azot to gaz dwuatomowy, dla którego jest 5 stopni swobody

\(\Delta U=\frac{5}{2}nR \Delta T
\Delta U=\frac{5}{2} \cdot 1 mol \cdot 8,31 \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 200 K
\Delta U=4155J\)
ODPOWIEDZ