Grawitacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Panchita
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 157
Rejestracja: 28 lut 2010, 21:10
Podziękowania: 162 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Grawitacja

Post autor: Panchita »

Oblicz, jaką siłą Księżyc, którego masa wynosi 1/81 masy Ziemi, a środek oddalony jest o r=384400km od środka Ziemi, przyciąga ciało o masie m=1kg znajdujące się na jej powierzchni? Promień Ziemi Rz=6370km, a przyspieszenie grawitacyjne g=9,8m/s^2.
ODPOWIEDZ