Soczewki - 2 zadanka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Av3NG3r
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 maja 2010, 15:38

Soczewki - 2 zadanka

Post autor: Av3NG3r »

Witam,
potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu dwóch zadań. Nie chcę od razu wyniku tylko pomoc dotyczącą tego jak te zadania zacząć.

Zad. 1.
Oblicz ogniskową i zdolność skupiającą soczewki skupiającej wykonanej ze szkła której promienie krzywizny mają długość 1m każdy (współczynnik załamania światła w szkle - 1,5)

Zad. 2.
Soczewka skupiająca ma ogniskową o długości 1m w jakiej odległości od soczewki powstanie obraz przedmiotu który umieszczony jest w odległości 2m od soczewki.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

skorzystaj z równania soczewki:
\(\frac{1}{f}=(\frac{n_s}{n_o}-1)(\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2})\)
i wyznacz ogniskową f

zdolność skupiająca to odwrotność ogniskowej wyrażonej w metrach:
\(Z=\frac{1}{f} \ \ \[\frac{1}{1m}=1D \]\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.

zadanko typu podstaw do wzoru i oblicz:

\(\frac{1}{f}=\frac{x}+\frac{1}{y}
\frac{1}{y}=\frac{1}{f}-\frac{1}{x}
\frac{1}{y}=\frac{x-f}{xf}
y=\frac{xf}{x-f}\)
Av3NG3r
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 maja 2010, 15:38

Post autor: Av3NG3r »

Wyliczyłem pierwsze zadanie i wyszły mi takie wyniki:
f=1, Z=1, a w zadaniu drugim y=2. Proszę o informacje czy dobrze to policzyłem.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

okey, zgadza się :)
ODPOWIEDZ