Elipsa - prawa Keplera

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marek93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2010, 22:30

Elipsa - prawa Keplera

Post autor: marek93 »

Oblicz średnią odległość Wenus od słońca jeśli T wenus wynosi 224,7 dnia.

bardzo proszę i z góry dziękuję
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

Prawo Keplera:
\(\frac{T_1^2}{a_1^3}=\frac{T_2^2}{a_2^3}\)
gdzie T1 (365 dnia) - okres obiegu Ziemi wokół Słońca, T2 - okres obiegu Wenus wokół Słońca (224,7 dnia), a1 - odległość Ziemi od Słońca (\(1,5 * 10^{11} m\)), a2 - odległość Wenus od Słońca. a2 to niewiadoma; po przekształceniu wzoru otrzymujemy:

\(a_2=\sqrt[3]{\frac{T_2^2 * a_1^3 }{T_1^2}} \\
a_2=1,0855 * 10^{11}\)
ODPOWIEDZ