1. Zapisz rownanie okreslajace wychylenie ciala drgajacego na sprezynie jesli odleglosc miedzy skrajnymi polozeniami klocka wynosi 6m, a czestotliwosc drgan f=1/2 herca
2. dla drgan opisanych rownaniem x=0,5 sin pi/3*t wyznacz A, T, Vmax i a max
Ruch drgający
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(x=A \sin \omega t=A\sin2\pi f t\)
\(x=3\sin \pi t\)
zad 2.
\(x=0,5\sin \frac{\pi}{3} \cdot t
A=0,5m
\omega=\frac{2\pi}{T}=\frac{\pi}{3} \ \Rightarrow \ T=6s
v_{max}=A\cdot \omega=0,5m \cdot \frac{\pi}{3} \frac{rad}{s}=0,523\frac{m}{s}
a_{max}=A\cdot \omega^2=0,5m\cdot (\frac{\pi}{3} \frac{rad}{s})^2=0,548\frac{m}{s^2}\)
\(x=A \sin \omega t=A\sin2\pi f t\)
\(x=3\sin \pi t\)
zad 2.
\(x=0,5\sin \frac{\pi}{3} \cdot t
A=0,5m
\omega=\frac{2\pi}{T}=\frac{\pi}{3} \ \Rightarrow \ T=6s
v_{max}=A\cdot \omega=0,5m \cdot \frac{\pi}{3} \frac{rad}{s}=0,523\frac{m}{s}
a_{max}=A\cdot \omega^2=0,5m\cdot (\frac{\pi}{3} \frac{rad}{s})^2=0,548\frac{m}{s^2}\)