dynamika, bloczki, moment bezwładności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ola93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 maja 2010, 21:02

dynamika, bloczki, moment bezwładności

Post autor: ola93 »

Hej, potrzebuję pilnego rozwiązania kilku zadań, są mi potrzebne na jutrzejszy sprawdzian. Proszę o pomoc.
Zad.1 Pręt o długości l i momencie bezwładności I (zero), wiruje poziomo z prędkością kątową "w" wokół osi przechodzącej przez jego koniec. Na środku pręta znajduje się odważnik o masie m.W pewnej chwili odważnik ten przesuwa się na koniec preta. Oblicz prędkość kątową "w jeden" z jaką będzie teraz wirował pręt?
Zad.2 Z nasypu o wysokości h=5m zepchnięto kulę o masie m=5kg i średnicy d=20cm. Moment bezwładności kuli wynosi I=(2/5)mr kwadrat
Zad.3 POcisk o masie m=500kg lecący poziomo z predkością v=200m/s wbił się w piaskowy nasyp. Oblicz głębokość na jaką wbił się pocisk, jeżeli średnia siła oporu podczas wbijania się w wał piasku wynosiła fr= 2000N. Jaka była moc tej siły?
Zad.4. Ciała o masach m jeden=4 kg i m dwa=2 kg połączono nicią przerzuconą przez bloczek o promieniu R=10 cm i momencie bezwładności I=0,1 kgm kwadrat. Współczynnik tarcia między ciałem a podłożem wynosi u=0,01. Oblicz przyspieszenie z jakim poruszaja się te ciała.
Prosze o pełne rozwiązania do zadań, z uwzględnieniem wszystkiego po koleji.
ODPOWIEDZ