Zwojnica

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konercik1015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Zwojnica

Post autor: konercik1015 »

Zwojnica składająca się z 10 zwojów o polu poprzecznego przekroju 0.03 m2 i oporze całkowitym R=10omów znajduje się w jednorodnym polu magnetycznym którego indukcja zmienia się od B1= 0 T do B2 = 50Tw ciągu t=1 sekundy Oblicz natężenie prądu w zwojnicy jeżeli linie pola są prostopadłe do powierzchni zwojów
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\Phi_1 =B_1 S
\Phi_2=B_2 S\)


\(\Delta \Phi=\Phi_2- \Phi_1=B_2 S-B_1S=S(B_2-B_1)\)

\(\Sigma=-n\frac{\Delta \Phi}{\Delta t}=n\frac{-S(B_2-B_1)}{\Delta t}\)

\(I=\frac{\Sigma}{R}=\frac{-Sn(B_2-B_1)}{\Delta t \cdot R}\)


znaczek \(\Sigma\) w tym zapisie oznacza SEM indukcji
ODPOWIEDZ