Liczba zwojów zwojnicy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konercik1015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Liczba zwojów zwojnicy

Post autor: konercik1015 »

Zwojnica o długości 20 cm przez którą płynie prąd o natężeniu I=1A wytwarza pole magnetyczne którego wartość wektora indukcji w jej wnętrzu wynosi B=18.84 10^10 T Oblicz liczbę zwojów zwojnicy
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(B=\frac{\mu_o \cdot \mu_r \cdot n \cdot I}{l}
\mu_ r =1
n=\frac{B \cdot l}{\mu_o \cdot I}\)
ODPOWIEDZ