ruch po okręgu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

ruch po okręgu.

Post autor: gollum »

Na płaskiej płycie wirującej z czestotliwościa 2Hz umieszczono kulke o masie 0,1 kg. kulkę przymocowano do osi przechodzącej przez środek płyty nitką o dł 0.2m narysuj i oblicz wszystkie siły.

Wskazówki zegara znajdujacego sie na wiezy ratuszowej wykonują ruch obrotowy. Oblicz przyspieszenie dośrodkowe punktu znajdującego sie na końcu wskazówki godzinowej i minutowej zegara, jesli promien pierwszej wynosi 1,4 a drugiej 2.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.2

\(a=\omega ^2 \cdot R\)

\(\omega\) to prędkość kątowa równa \(360\) stopni wyrażonemu w radianach czyli \(2\Pi\) przez okres czasu w jakim wykonany zostanie pełen obrót podany w sekundach

dla wskazówki godzinowej:

\(\omega = \frac {2\Pi} {T}= \frac {2\Pi}{3600}\)

\(a = \left( \frac {2\Pi}{3600} \right) ^2 \cdot 1,4 \ \left[ \frac 1 {s^2} \cdot m = \frac {m}{s^2} \right]\)

dla wskazówki minutowej:

\(\omega = \frac {2\Pi}{60}\)

\(a = \left( \frac {2\Pi}{60} \right) ^2 \cdot 2 \ \left[ \frac {m}{s^2} \right]\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.1

W ruchu jednostajnym po okręgu występują dwie siły: dośrodkowa
i odśrodkowa. Ich wartości są równe, mają one tylko przeciwne zwroty.

\(f=2Hz
m = 0,1
r=0,2\)


\(\omega = 2\Pi f\)

\(F_d = m \omega ^2 r = 0,1 \cdot (2 \cdot \Pi \cdot 2)^2 \cdot 0,2=0,32 \cdot \Pi^2 \ \approx \ 3.16 \ \left[ \frac{kg \cdot m}{s^2}=N\right]\)
ODPOWIEDZ