właściwości sprężyste ciał stałych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arch17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:05

właściwości sprężyste ciał stałych

Post autor: arch17 »

Oblicz o ile rozciągnęła się gumka pasmanteryjna o długości l0=1m, polu przekroju poprzecznego S=2mm^2 po zawieszeniu na niej ciężarka o masie 50g. Moduł Younga gumy wynosi Egumy=7*10^6 N/m^2
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

\(\Delta l=k \frac{F \cdot l0}{s}\)
uzgadniasz jednostki:
\(s=2mm^2=2 \cdot 10^{-6}m^2\)
\(lo=1m\)
\(\frac{1}{k}=E \Rightarrow k= \frac{10^{-6}m^2}{7N}\)
\(F=mg \Rightarrow F=0,5N\)
i podstawiasz do wzoru;) w przyblizeniu wyszlo mi 0.036m
ODPOWIEDZ