hydrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

hydrostatyka

Post autor: kasia90010 »

Bardzo zależy mi na pomocy w tym zadaniu. Z góry bardzo dziękuję.

W wodzie o gęstości \(\rho_w=1000\frac{kg}{m^3}\) pływa korek o gęstości równej \(\rho_k=700\frac{kg}{m^3}\). Oblicz stosunek objętości części zanurzonej do wynurzonej korka.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(F_A=Q
\rho_w \cdot g \cdot V_z=m_k \cdot g
\rho_w \cdot V_z=\rho_k \cdot V
V_z=\frac{\rho_k \cdot V}{\rho_w}\)


\(V_w=V-V_z=V-\frac{\rho_k \cdot V}{\rho_w}=\frac{V(\rho_w-\rho_k)}{\rho_w}\)

\(\frac{V_z}{V_w}=\frac{\rho_k \cdot V}{\rho_w} \cdot \frac{\rho_w}{V(\rho_w-\rho_k)}=\frac{\rho_k}{\rho_w - \rho_k}\)

\(\frac{V_z}{V_w}=\frac{700 \frac{kg}{m^3}}{1000\frac{kg}{m^3}-700\frac{kg}{m^3}}=\frac{7}{3}\)
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

Post autor: kasia90010 »

bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ