1. Opisz różnicę pomiędzy modelem atomu Thompsona i Bora
2. Wyznacz długość fali promieniowania emitowanego przez atom wodoru podczas przejśćia orbity n=3 -> K=1
3. Ile razy większa jest w atomie wodoru orbita dozwolona n=5 K=3
Zadania Fizyka Jądrowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
ojj, to wytłumaczę trochę.
Długość fali mierzona jest w metrach
\(\frac{1}{\lambda}=R_h(\frac{1}{k^2}-\frac{1}{n^2})
\frac{1}{\lambda}=R_h(\frac{1}{1^2}-\frac{1}{3^2})
\frac{1}{\lambda}=R_h(1-\frac{1}{9})
\frac{1}{\lambda}=\frac{8R_h}{9}
\lambda=\frac{9}{8R_h}
\lambda=\frac{9}{8 \cdot 1,1\cdot 10^7 \frac{1}{m}}=1,02\cdot 10^{-7}m
\lambda=102nm\)
Długość fali mierzona jest w metrach
\(\frac{1}{\lambda}=R_h(\frac{1}{k^2}-\frac{1}{n^2})
\frac{1}{\lambda}=R_h(\frac{1}{1^2}-\frac{1}{3^2})
\frac{1}{\lambda}=R_h(1-\frac{1}{9})
\frac{1}{\lambda}=\frac{8R_h}{9}
\lambda=\frac{9}{8R_h}
\lambda=\frac{9}{8 \cdot 1,1\cdot 10^7 \frac{1}{m}}=1,02\cdot 10^{-7}m
\lambda=102nm\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(r_1\) to promień orbity pierwszej
\(r_n\) to promień orbity n-tej
obliczę promień orbity 3-ciej i 5-tej:
\(r_3=r_1 \cdot 3^2=9r_1
r_5=r_1 \cdot 5^2=25r_1\)
w zadaniu jest pytanie ile razy większa jest orbita n=5 od k=3, więc:
\(\frac{r_5}{r_3}=\frac{25r_1}{9r_1}=\frac{25}{9}\)
wyprowadzić Ci tą zależność na \(r_n\)?
\(r_n\) to promień orbity n-tej
obliczę promień orbity 3-ciej i 5-tej:
\(r_3=r_1 \cdot 3^2=9r_1
r_5=r_1 \cdot 5^2=25r_1\)
w zadaniu jest pytanie ile razy większa jest orbita n=5 od k=3, więc:
\(\frac{r_5}{r_3}=\frac{25r_1}{9r_1}=\frac{25}{9}\)
wyprowadzić Ci tą zależność na \(r_n\)?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
domyślam się, że materiał ma być z poziomu szkoły średniej, ale nie wiem czy program podstawowy czy tez rozszerzony..
na tej stronce masz mnóstwo zadań, jest tam też trochę teorii, poszperaj
http://fizyka.biz/369_atom.html
jak coś będzie niejasne, to pisz
na tej stronce masz mnóstwo zadań, jest tam też trochę teorii, poszperaj
http://fizyka.biz/369_atom.html
jak coś będzie niejasne, to pisz