1. Michał w czasie wakacji na wsi wyciagał wode ze studni o głebokosci 3m. Któregoś dnia wyciagnoł wiadro o cieżarze 50N w czasie 10 s. Oblicz moc jaką osiagnioł Michał w tym czasie.
2. Samochód napedzany silnikiemo mocy 44000W porusza sie ruchem jednostajnym prostoliniowym i w czasie 10 s pokonuje odległ▒osc 200m. Oblicz wartosc siły napedzającej ten samochód.
Prosze o rozwiązanie tych zadan bo nic nie rozumiem a musze je miec na poprawe:(
Praca i moc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(h=3m
Q=50N
t=10s\)
\(P=\frac{W}{t}=\frac{E}{t}=\frac{mgh}{t}=\frac{Qh}{t}\)
zad 2.
\(P=44000W
t=10s
s=200m\)
\(P=\frac{W}{t}=\frac{Fs}{t} \ \Rightarrow \ F=\frac{Pt}{s}\)
http://so.pwn.pl/
czasem zajrzyj
\(h=3m
Q=50N
t=10s\)
\(P=\frac{W}{t}=\frac{E}{t}=\frac{mgh}{t}=\frac{Qh}{t}\)
zad 2.
\(P=44000W
t=10s
s=200m\)
\(P=\frac{W}{t}=\frac{Fs}{t} \ \Rightarrow \ F=\frac{Pt}{s}\)
http://so.pwn.pl/
czasem zajrzyj