Zad 1
Na żarówce która zakupiłeś podane są tzw wartości znamionowe 220 V 40 W
a) Jaka prace wykona prąd elektryczny w tej żarówce w każdej sekundzie jeśli dołączymy ja do napięcia 220 V ?
b)Jakie jest natężenie prądu płynącego wówczas przez żarówkie ?
c) Ile wynosi opór tej żarówki ?
d)Jaką prace wykona w tej żarówce prąd elektryczny w ciągu 24 h ?
e)Ile zapłacimy za zużyta w tym czasie energią elektryczną jeśli 1 kWh kosztuje 0,14 zł ?
Żarówka (fizyka)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 54
- Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a. \(P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=Pt=40W \cdot 1s=40J\)
b. \(P=UI \ \Rightarrow \ I=\frac{P}{U} =\frac{40W}{220V}=0,1818A\)
c. \(U=RI \ \Rightarrow \ R=\frac{U}{I}=\frac{220V}{0,1818A}=1210\Omega\)
d. \(P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=Pt=40W \cdot 86400s=3,456MJ=0,96kWh\)
e. \(0,96kWh \cdot 0,14 \frac{zl}{kWh}=0,13zl\)
b. \(P=UI \ \Rightarrow \ I=\frac{P}{U} =\frac{40W}{220V}=0,1818A\)
c. \(U=RI \ \Rightarrow \ R=\frac{U}{I}=\frac{220V}{0,1818A}=1210\Omega\)
d. \(P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=Pt=40W \cdot 86400s=3,456MJ=0,96kWh\)
e. \(0,96kWh \cdot 0,14 \frac{zl}{kWh}=0,13zl\)