Fizyka 3 krótkie zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adwrer
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19

Fizyka 3 krótkie zadania

Post autor: adwrer »

1 Kolarz jadący z prędkością 5m/s zaczyna zjeżdzać z góry z przyspieszeniem 0,5m/s^2 . Po 10s zjazdu prędkość jego wyniesie:
a) 5m/s
b) 10m/s
c) 6m/s
d) 12m/s

wykonaj obliczenia [?]

2 Nieruchome ciało ruszyło z przyspieszeniem 3m/s^2 i poruszało się tak przez 4s . Średnie prędkość ciała w tym ruchu wynosiła:
a) 3/4 m/s
b) 3m/s
c)6m/s
d) 12m/s

WykonAj obliczenia [?]

3.Przyspieszenie grawitacyjne na planecie której zarówno promień jak i masa są dwa razy większe od promienia i masy ziemi jest:
a) takie samo jak przyspieszenie grawitacyjne na ziemi
b) dwa razy większe od przyspieszenia grawitacyjnego Ziemi
c) dwa razy mniejsze od przyspieszenia grawitacyjnego ziemi
d) cztery razy mniejsze od przyspieszenie grawitacyjnego ziemi
pablo0849
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2010, 12:50

Post autor: pablo0849 »

a)
Vk= Vo + a * t = 5 m/s + 0,5m/s^2 * 10s =10m/s

b)
Vśr =Scałk/Tcałk = 1/2* a * t^2 /t = 1/2 * 3m/s^2 * (4s)^2/ 4s = 6 m/s
ODPOWIEDZ