5 zadani prosze o pomoc w ich rozwiązaniu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
raku2592
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 maja 2010, 23:51

5 zadani prosze o pomoc w ich rozwiązaniu

Post autor: raku2592 »

1.Jak wysoki jest słup benzyny ,który wywiera na dno naczynia takie samo ciśnienie ,jak slup wody o wysokości 2m? Pwody=1000kg/m3 ,Pbenzyny=0,72g/cm3.

2.Do termosu zawierającego 0,3kg gorącej wody o temperaturze 90 stopni celcjusza wlewamy 0,2kg zimnej wody o temperaturze 20 stopni celcjusza.Ułusz bilans cieplny i oblicz oblicz temperaturę końcowa mieszaniny.

3.Pod ruchomym tłokiem znajduje sie gaz doskonały zajmujacy pewnej obietosci .Gaz ten ogrzano i jego obiętość wzrosła o 5%.Oblicz wzrost temperatury ,jeśli początkowo gaz miał temperaturę 200K.

4.Naelektryzowaną dodatnia kule metalową rozładowano przez uziemienie . Na czym polega ten proces rozładowania ?Jak zmieni się siła wzajemnego oddziaływania pomiedzy dwoma punktowimi ładunkami jezeli odległosc wzrosnie 4 razy.

5.Przy przesuwaniu ładunku 10-2(to jest małe -2 na gorze 10 z prawej strony bo nie wiedziałem jak to napisać)C na drodze 20cm siła pola wykonała pracę 60mJ. Jakie napięcie panowało miedzy punktami pola , jaką wartość miała siła działająca na ladunek?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

1.Jak wysoki jest słup benzyny, który wywiera na dno naczynia takie samo ciśnienie, jak slup wody o wysokości 2m? Pwody=1000kg/m3 ,Pbenzyny=0,72g/cm3.
\(p_w=1000 kg/m_3
p_b=720kg/m_3
h_w=2m
h_b=?
P= \frac{mg}{S}
m=pV=pSh
P= \frac{pSh}{S}=ph
p_wh_w=p_bh_b
h_b= \frac{p_wh_w}{p_b}=2,78m\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

2.Do termosu zawierającego 0,3kg gorącej wody o temperaturze 90 stopni C wlewamy 0,2kg zimnej wody o temperaturze 20 stopni C. Ułóż bilans cieplny i oblicz oblicz temperaturę końcową mieszaniny.
\(T_1=363K
T_2=293K
m_1=0,3kg
m_2=0,2kg
Q_1=m_1T_1c_w
Q_2=m_2T_2c_w
Q_1+Q_2=Q=(m_1+m_2)T_xc_w
m_1T_1+m_2T_2=(m_1+m_2)T_x
T_x= \frac{m_1T_1+m_2T_2}{m_1+m_2}= \frac{108,9+58,6}{0,5}=335K=62^oC\)
ODPOWIEDZ